Dinsdag lanceerde Apple haar nieuwe muziek-app, Apple Music. Het moet de concurrent voor Spotify worden, aangevuld met een 24/7 radiozender. Daarnaast bevat Apple Music ook nog een soort social network, Connect. Klinkt als verzameling van oude functies in één app, maar omdat Apple met iTunes en de iPods, iPhones en iPads de grootste speler is op de digitale muziekmarkt, is het direct een interessante optie. Wat staat er op je te wachten als je updatet?

De facts

Het goede nieuws: updaten naar iOS 8.4 is gratis en ook het luisteren naar Beats 1 en Radio kost je niets.1 Om toegang te krijgen tot de streaming library betaal je, net als bij Spotify en TIDAl, net geen tien euro in de maand en de eerste drie maanden zijn gratis. Daarna moet je betalen: er is geen freemium versie met reclames, zoals wel het geval is bij Spotify. Voor 15 euro in de maand heb je een familie-abonnement, waar maximaal zes personen gebruik van kunnen maken. In eerste instantie zul je een Apple device moeten hebben, later dit jaar volgt ook een Android versie van de app.

Maar wat krijg je er precies voor terug? Apple spreekt van “tens of millions” nummers, wat waarschijnlijk neerkomt op ongeveer dertig miljoen, evenveel als TIDAL en Spotify. Deze liedjes zullen je oren bereiken in 256kbps AAC kwaliteit. Dit lijkt lager dan wat Spotify aanbiedt, maar het Zweedse bedrijf gebruikt standaard 160kbps voor mobiele apparaten en zelfs het 320kbps MP3 formaat is gelijk (of zelfs iets minder) aan Apple’s 256kbps.

Hoe zit het met de iTunes store en iTunes Match?

iTunes Match, de service van Apple die jouw iTunes-bibliotheek beschikbaar maakt in de cloud, werkt naast Apple Music. Als je Apple Music gebruikt kun je je eigen bibliotheek uploaden binnen Apple Music.2 iTunes Match blijft ook als losse service bestaan. Ook de iTunes store zal niet snel verdwijnen. Het is nog steeds de meest gebruikte omgeving om digitaal muziek aan te schaffen en hoewel de verkopen dalen, de deuren zullen de komende tien jaar nog wel geopend blijven.

Naast de gewone albums en losse tracks zijn er ook de gebruikelijke afspeellijsten, met precies nul verrassingen. Van R&B tot pop-hits en workout anthems; iedereen die Spotify of TIDAL wel eens heeft gebruikt kan de lijst zo invullen. Uiteraard is het de vraag welke muziek er gespeeld wordt achter deze lijsten, maar ik verwacht weinig andere tracks dan bij Spotify.3 Interessanter zijn de playlists van verschillende curators. Onder andere Rolling Stone, Pitchfork, The Grand Ole Opry en DJ Mag zullen afspeellijsten gaan beheren. Ook concurrent TIDAL heeft soortgelijke afspeellijsten, maar dan met name van artiesten zelf, en dat is het meest interessante onderdeel van de streaming service van Jay Z. Tot nu toe dus weinig nieuws onder de horizon met Apple Music.

Connect

Connect is eigelijk ook niets nieuws, ondanks de nieuwe naam. Volgens Apple is Connect “a place where musicians give their fans a closer look at their work, their inspirations, and their world. It’s a main line into the heart of music — great stuff straight from the artists.” Ik kan het korter: Connect is SoundCloud, Vevo en Twitter in één. Connect lijkt verdacht veel op de eerdere poging van Apple om de social media markt te betreden, toen Ping werd toegevoegd aan iTunes. Ping stierf een vroege (en terechte) dood. Waarom Apple het opnieuw probeert is mij een raadsel. Tot nu toe ziet het eruit als een tot muziek gelimiteerde versie van Twitter. Ik had liever een goede integratie met die app gezien, dan deze poging van Apple om het wiel opnieuw uit te vinden. Wéér moet je mensen zoeken en volgen, terwijl je misschien al een perfecte timeline op Twitter hebt opgebouwd. Nee, Connect is niet de reden waarom je Apple Music gaat gebruiken.

Beats 1

Eén van de meest besproken onderdelen van Apple Music is Beats 1. Onder leiding van ex-BBC DJ Zane Lowe heeft Apple een 24/7 radiozender opgezet. Onder andere Elton John, Drake, Jaden Smith, Disclosure en Dr. Dre zullen programma’s presenteren vanuit studio’s in Los Angeles, Londen en New York. Hoe laat het ook is waar je bent, je kunt altijd Beats 1 aanzetten en hetzelfde luisteren als je collega in Tokio. In feite is het de globalisering van radio.

“Not just radio reimagined. Radio like you’ve never imagined.”

Uiteraard maakt Apple er een fantastisch PR-feestje van, maar het idee dat je onafhankelijk van je locatie, 24/7 naar radio kunt luisteren is net zo oud als het internet. Wat dat betreft is het geen revolutie en zelfs geen evolutie.

Een complete programmering is nog niet bekend -en zal de komende tijd waarschijnlijk nog wijzigen-, maar een zender waarbij je onderweg naar werk naar Elton John’s Rocket Hour luistert en tijdens het sporten de nieuwste hiphop tracks hoort bij The Pharmacy (van wie anders dan Dr. Dre) is aanstaande. En dat is wél revolutionair. Met het geld en macht dat Apple bezit, kunnen ze muzikanten over de hele wereld en van elk genre zover krijgen om mee te doen. Vanuit drie gloednieuwe studio’s zullen de sterren staan te wachten om te komen opdraven in de shows van Lowe, Ebro Darden en Julie Adenuga. Als eerste staat een interview met Eminem op de planning, maar ik verwacht dat er nog heel veel grote namen aan zitten te komen. Het wordt een interessant duel met TIDAL, waar de star-studded presentatie nogal wat stof deed opwaaien. De artiesten die toen op dat podium stonden, zullen niet snel bij Beats 1 aanschuiven, maar artiesten als Kanye West, Calvin Harris en Daft Punk kunnen in de toekomst misschien niet om Apple Music heen.

https://i2.wp.com/static01.nyt.com/images/2015/06/28/arts/28LOWE7/28LOWE7-articleLarge.jpg?w=700

Apple vertrouwt op de kracht van Beats 1 en het gemak van de Apple Music app op je iPhone om van Apple Music een succes te maken. Voor het meest interessante onderdeel heb je geen abonnement nodig, dus de enige redenen om over te stappen van Spotify naar Apple Music zijn op dit moment Taylor Swift en het gemak van één muziek-applicatie in plaats van meerdere. Apple Music is op dit moment nog niet heel veel beter dan Spotify, maar ik kan me goed voorstellen dat genoeg mensen na de gratis periode van drie maanden toch blijven hangen.4 Hier staat Beats 1 in ieder geval de hele dag aan.


  1. Je kunt alleen een beperkt aantal nummers skippen bij Radio.
  2. Apple controleert jouw files met degene in hun library. Als er een match is, wordt deze beschikbaar gesteld en wordt er niks geüpload. Alleen als jij nummers op je computer hebt staan die Apple niet in haar bestand heeft staan, worden de tracks geüpload.
  3. Met uitzondering van de nieuwste Taylor Swift tracks en de klassieker The Chronic van Dr. Dre die je wél bij Apple, maar niet bij Spotify hoort.
  4. Al is het alleen al omdat ze niet weten hoe je de auto-renewal uit moet zetten.

GEEN REACTIES

Leave a Reply