De zomer is het beste seizoen voor veel dingen, maar niet voor nieuwe muziek. Alle grote artiesten toeren langs de verschillende festivals en anders genieten ze wel van een welverdiende vakantie. Gelukkig zijn we alweer halverwege augustus en kunnen we ons opmaken voor nieuwe releases. Op welke albums je precies moet letten? Lees verder.

Dr. Dre – Compton

Oke, de zomer is nog niet afgelopen, maar de eerste grote release is een feit: Dr. Dre is terug. Geïnspireerd door de aanstaande film over N.W.A., Straight Outta Compton, besloot Dre om een nieuw (en laatste?) album op te nemen. Na jaren1 te hebben gewacht op Detox -een album wat volgens de dokter zelf nooit uitgebracht zal worden omdat het simpelweg niet goed genoeg is- is daar opeens Compton. Als je hoopte op de crispy G-funk beats van 2001 kom je bedrogen uit. Compton is meer Kendrick Lamar’s How To Pimp A Butterfly dan het geluid dat we van Dre gewend zijn. De hele verzameling aan artiesten die meegewerkt hebben is dan wel weer typisch Dr. Dre. Oude Westcoast rappers als Snoop Dogg, Xzibit en Ice Cube zijn aanwezig, aangevuld met jonge, onbekende honden als King Mez, Justus en Anderson Paak. Toch is het Kendrick Lamar (aanwezig op drie tracks, net als Marsha Ambrosius) die de show steelt. De plaat is voorlopig alleen nog beschikbaar op Apple Music, maar zal later deze maand ook in de winkels liggen.

The Weeknd – Beauty Behind The Madness

The Weeknd is goed bezig. Na Earned It, de titelsong van de onbegrijpelijk populaire 50 Shades Of Grey film, werden ook The Hills en I Can’t Feel My Face een hit. Toen The Weeknd in 2011 zijn met drugs, drank en seks doordrenkte House Of Balloons afleverde, bleef de Canadees bewust in de schaduw. In korte tijd voltooide hij zijn trilogie, maar details over Abel Tesfaye kwamen amper naar buiten. Een wazige foto hier, een lovend stuk in de New York Times daar; meer was het niet. Met zijn eerste échte album trad hij wat meer in de spotlight,2 maar groot succes bleef uit. Beauty Behind The Madness belooft de grote pop-doorbraak te worden voor Tesfaye. Samen met de Zweedse hitfabriek Max Martin3 moet The Weeknd a la Taylor Swift de hitparades veroveren. In de eerste echte profielschets van The Weeknd, wederom in de NY Times, spreekt de zanger over zijn ambitie om de Michael Jackson voor deze generatie te worden. Met zijn stem en Max Martins hit-zintuig zou BBTM zomaar eens zijn Off The Wall kunnen zijn.

Frank Ocean – TBD

Alle andere albums in deze post mogen wat mij betreft uitgesteld worden tot volgend jaar als Frank Ocean zijn tweede4 album morgen uitbrengt. Eerder dit jaar kondigde Ocean het vervolg op Channel Orange aan, dat samen met een magazine in juli zou moeten verschijnen. Ondertussen is juli gekomen en gegaan en hebben we nog steeds geen nieuwe noot gehoord van Frank. Er zijn ook nog bar weinig details bekend, zelfs een titel staat niet vast. Toch nog een reden tot hoop: de officiële website van Ocean is onlangs aangepast en lijkt klaar te zijn voor nieuwe muziek. Ik zet nostalgia, ULTRA nog maar eens op.

CHVRCHES – Every Open Eye

The Weeknd is niet de enige die voor inspiratie naar Michael Jackson kijkt. Ook de Schotse electropopband CHVRCHES heeft voor hun nieuwe album naar de King of Pop geluisterd. In een feature van Pitchfork zegt Martin Doherty dat ze dankzij Billie Jean en Smooth Criminal veel nummers gestript hebben: “At the start, we built up these [songs] with 80 tracks, but then you put on fucking ‘Smooth Criminal’ or ‘Billie Jean’ and you’re just like, ‘Whoa, those only have eight tracks per song—how do we get to that?’ There’s way less in those songs than you would ever imagine, because they sound fucking huge.” Klinkt goed, net zoals de eerste single Leave A Trace. Op 25 september verschijnt Every Open Eye. Tip: in november staat CHVRCHES in de Melkweg.

Lana Del Rey – Honeymoon

Ook Lana Del Rey heeft een nieuwe plaat opgenomen. Na het succes van haar  tweede album, Ultraviolence werd haar eerste nummer één album, keert ze terug naar het geluid van Born To Die. Ondertussen zijn twee nummers uitgebracht. Honeymoon is klassiek Lana, met haar slome, bijna depressieve manier van zingen en donkere lyrics (“We both know that it’s not fashionable to love me / But you don’t go cause truly there’s nobody for you but me”). De andere track, High By The Beach is een stuk vrolijker, zeker voor Del Rey. Het album wordt eind augustus of in september verwacht.

Kanye West – SWISH

Nieuwe muziek van Kanye West. Hier hoeven we niks meer over te zeggen.

Alessia Cara – Four Pink Walls

Het is goed mogelijk dat je nog nooit van Alessia Cara hebt gehoord, maar de kans is groot dat daar verandering in gaat komen. Here is een van de beste debuutsingles in lange tijd en is een veelbelovend begin van de carrière van de jonge Canadese zangeres. De zelfbenoemde anti-social pessimist werd bekend met covers op YouTube, maar haar eerste eigen nummer betekende haar doorbraak. Het thema, je totaal misplaatst voelen op een feestje, is even herkenbaar als origineel en de manier waarop Cara over de track flowt is bewonderenswaardig.5 Four Pink Walls is een EP om de honger naar haar eerste album, dat later dit jaar al moet verschijnen, te stillen. De vijf nummers zijn beschikbaar op 28 augutus.


  1. Veertien om precies te zijn. 2001 kwam in ’99 uit en in 2001 werd er voor het eerst over de opvolger gesproken.
  2. En maar een heel klein beetje. Pas in de afgelopen twee jaar heeft The Weeknd geleerd om te gaan met de spotlights, zowel op als naast het podium.
  3. Als je Martin nu nog niet kent kun je beter stoppen. Ongeveer elke pop hit in de afgelopen 15 jaar komt van zijn hand.
  4. Of derde, als je nostalgia, ULTRA meetelt.
  5. De bridge is briljant: “I was later congregating next to the refrigerator / Some girl talkin’ ’bout her haters, she ain’t got none / How did it ever come to this? I shoulda never come to this”

GEEN REACTIES

Leave a Reply